wo 22/02/2018

Gerarda Damad-Dekker

Onderwerp: 'De -Camino... onderweg naar Santiago de Compostella'

Gerarda Damad-Dekker (°1950) 
geboren in Noord Holland, woont sinds 1986 in Vosselaar.

Op 7-7-2004 begon mijn camino in Vosselaar.

Dat jaar was ik maanden onderweg om in Santiago aan te komen. 5 Compostelaes (oorkondes) later ga ik nog steeds elk jaar op weg. Een hielspoor en een meniscusoperatie hielden me niet tegen.
Inmiddels heb ik ruim 7000 km gewandeld langs oude pelgrimswegen. Camino Francès. Camino del Norte, Camino Primitivo, Cami Catalan. Via Podiensis, Via de la Plata, Via Tolosana…

Ik ben eeuwig pelgrim
Pelgrim op weg naar San(sint) Tiago(Jacob). Santiago de Compostela in Spanje. Bijna niemand gaat op pad vanuit de verering van deze apostel. De spiritualiteit is de weg zelf. Een eeuwenoud netwerk van paden door heel Europa.
Jezelf een beetje afzetten tegen het jachtige leven, tegen het materialisme, versoberen, loslaten, vertrouwen dat het goed komt. Acht uur te voet voor een etappe van een half uur per auto, vertragen, verstillen, naar binnen keren. Terug naar de natuur, de cultuur en de architectuur, de religie of de sportiviteit.

Onderweg
Zie je mijn rugzak liggen, vlakbij dat donkere pad.?
Soms heb ik geen zin om verder te gaan, eenzaam. Mijn rugzak is mijn enige metgezel. Ik pauzeer, neem een foto van mijn hem (het is een hij). Pauzeer, geniet van het uitzicht, de kleur van het gras.
En ik tank moed, energie, zelfs goesting om alleen te zijn. Mijn eigen pad te volgen, geen verantwoordelijkheden. Heerlijk, dat is mijn doel.
Genieten…


Pelgrims
Het pelgrims familie gevoel, begrip zonder woorden, ik zit op dezelfde golflengte. Het gevoel elkaar snel, heel intens te leren kennen en begrijpen. Sommigen ken ik na een paar dagen beter dan mijn eigen broer of zus. Er is èchte interesse, empathie, onvoorwaardelijk.

Jezelf zijn
De ontmoeting met de ander is niet een doel op zich. Het is belangrijk mijzelf okay te voelen, bij mezelf te blijven. Niet op zoek gaan naar (h)erkenning. Uiteindelijk moet ik alleen met mezelf verder, mijn hele leven.

Als je de rust en vrede bij jezelf kunt vinden, ben je tevreden.